София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Boeing щял да върне 737 MAX до края на 2019 г.

Управлението за гражданска авиация на САЩ обаче има доста претенции

15:00 ч. 26.08.2019 г.Технологии 33

Американският авиостроител Boeing (“Боинг“) планира да върне в експлоатация модела 737 MAX до края на 2019 г. Това обяви вицепрезидентът по маркетинг на Boeing Ранди Тинсът.

„Сега планираме, че самолетът ще бъде върнат в експлоатация през четвъртото тримесечие на 2019 г.“, каза Ранди Тинсът на пресконференция в Москва.

Според него решението трябва да бъде съгласувано с авиационния регулатор на САЩ. Boeing поддържа и връзка с регулаторите на страните, където моделът е използван от местни авиопревозвачи.

Припомняме, че Boeing 737 MАX е забранен за използване след две авиокатастрофи. През март 2019 г. 157 души загинаха след падане на самолет този модел, използван от Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines).

През октомври 2018 г. пък 189 жертви взе падането на авиолайнера на индонезийския превозвач Lion Air. В Boeing обясняват инцидентите с проблем в програмното обезпечение на системата за наклон при излитане, който вече бил отстранен.

Според източници на американския в. The Wall Street Journal обаче Федералното управление за гражданска авиация на САЩ е открило и други проблеми в системата при този модел.