София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

БОЕЦ: Маски и защита – първо за НСО и управляващите! Защо?

От движението обръщат внимание, че в службата за охрана е създададен специален Оперативен щаб

БОЕЦ: Маски и защита – първо за НСО и управляващите! Защо?

От движението обръщат внимание, че в службата за охрана е създададен специален Оперативен щаб

2 месецаОбщество 8 Ивана Иванова


На 23.03.2020г. БОЕЦ внася заявление по ЗДОИ до НСО с което изисквахме информация за взетите от Службата мерки в условията на извънредно положение и епидемията от COVID-19. От полученият отговор ставя ясно, че управляващите първо са се погрижили да защитят себе си и тези, които ги охраняват и едва след това се предприели действия за защита на обществото и осигуряване на болниците и гражданите с маски, дезинфектанти и защитни средства. 

"От отговора на бригаден генерал Красимир Станчев разбираме, че още на 10.03.2020г. (три дни преди въвеждането на извънредното положение за страната) в НСО е създададен специален Оперативен щаб, който да следи за ситуацията с епидемията. Разбираме и че на 12.03 (отново преди въвеждането на изврънредното положение) НСО са изпратили своя заявка до Министерството за здравеопазването за маски,  предпазни облекла и дезинфектанти, на 17.03 е изпратена допълнителна завяка и до Логистично-координационнията център, като в същото време от военновременният резерв са им осигурили и предпазни маски с филтри, ръкавици и платнение маски за лице. Колко щаба, центъра и съвета има в тази държава за борба с коронавируса вече не е ясно, загубихме им бройката", пишат от БОЕЦ.

Вижте отговора:

"И до момента има болници и медицински заведния, в които има недостиг на  лични предпазни средства, защитни костюми и маски. През изминалите седмици ситуацията бе изключително тежка, цели медицински екипи излезнаха на протести заради липсата на условия и защитни средства",коментираха от БОЕЦ.