София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

“Бойко Борисов да не бърка патриотизма с корупцията си“

Радан Кънев за тандема „ГЕРБ – ДПС“ само пред телевизия Евроком

“Бойко Борисов да не бърка патриотизма с корупцията си“

Радан Кънев за тандема „ГЕРБ – ДПС“ само пред телевизия Евроком

12 месецаИзбори 2019 11 Боряна Райчева


Опасно е управляващите, начело с премиера Бойко Борисов, да бъркат патриотизма със собствената си корупция. Това коментира специално за телевизия "Евроком" избраният за евродепутат водач на листата на коалицията „Демократична България“ Радан Кънев.
 
Изявлението му беше направено пред камерата ни след официалната пресконференция на „Демократична България“ в сградата на ДСБ. На събитието лидерите на ДСБ, „Да, България!“ и „Зелено Движение“ Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев застанаха зад Радан Кънев като техен представител в Европейския парламент.
 
Той бе помолен да коментира намерението си, в качеството на евродепутат в Европейската народна партия (ЕНП),  да подкрепя механизма за наблюдение в съдебната система върху България и Румъния.
 
Кънев взе отношение пред камерата и по въпроса  дали е „патриотично“ според действащия министър-председател да се искат наказателни санкции при скандали с еврофондовете, като този с къщите за гости. „Ние сме за борба с корупцията с еврофондовете в България, която не се изчерпва само с къщите за гости“, каза Радан Кънев.
 
Той припомни, че предишните евродепутати на ДСБ Надежда Нейнски и Светослав Малинов вече са работили в една и съща  европейска политическа формация с ГЕРБ. „Но ние няма да защитаваме корупционните схеми на управляващите в България“, категоричен бе Радан Кънев.
 
Според него ГЕРБ са спечелили изборите за Европейския парламент само благодарение на министър-председателя. „Трябва да му се отдаде дължимото и да кажем, че резултатите за ГЕРБ са благодарение на неговото включване“, каза един от лидерите на ДСБ.
 
Десният лидер  сподели още, че не мисли, че „Демократична България“ се е борила за гласовете на ГЕРБ в дясното политическо пространство. „Те си взеха своето“, каза той за партията на властта у нас.
 
Радан Кънев благодари на втория в листата на „Движение за права и свободи“ (ДПС) Делян Пеевски за „подкрепата“ към „Демократична България“.
 
„Господин Пеевски оказа ключова подкрепа на „Демократична България“, като обяви кои са му основните политически врагове на тези избори.“, иронизира Радан Кънев.
 
В тази връзка, той спомена и „компроматните кампании“ на Делян Пеевски и свързаните с него медии срещу коалицията вдясно дни преди изборите.
 
Чуйте повече във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Стефан Тодоров