София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Брат осъден за „Убийство на честта“

Извършителят не изпитва угризения
пропускане

Брат осъден за „Убийство на честта“

Извършителят не изпитва угризения

8 месецаКрими 25 Боряна Райчева


Братът на пакистанската звезда в социалните медии Кандел Балох в петък беше осъден на доживотен затвор за извършеното от него „убийство на честта“.

26-годишната Балох си е направила провокативно селфи според  дълбоко патриархалните пакистански разбирания, а всъщност напълно в нормата според европейци – това се оказа причина тя да бъде удушена през юли 2016 г.

Брат й Мохамед Уасим е арестуван. Дни по-късно той заяви на пресконференция, че няма никакво угризение за това, което е направил, казвайки, че „разбира се“ е убил сестра си и че поведението й е било „нетърпимо“.

Адвокатът му Сардар Мехмуд каза пред АФП, че съдът е осъжда извършителя на доживотен затвор с дългоочаквана присъда. Според него само Бог ще оправдае деянието му.

По-рано майката на Балох Ануар Май заяви за АФП, че се надява синът й Уасим да бъде оправдан."Той е невинен. Тя беше дъщеря ми и той е мой син", каза тя.

Три месеца след убийството на Балох, парламентът прие ново законодателство, което предвижда доживотен затвор за убийства на честта.

Убийството на Балох привлече международно внимание, като много страни призоваха за действия срещу така наречените „убийства на честта“, при която жертва - обикновено жена - е убита заради патриархални социални кодекси.

Според  Amnesty International:  „Режимът на честта е непростим. На жени, които са попаднали под подозрение не се дава възможност да се защитят и членовете на семейството нямат социално приемлива алтернатива освен да премахнат „петното“ на честта си чрез нападането на жената.“