София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Буяр Османи: Работим така, сякаш юни е единственият ни шанс за влизане в ЕС

Коментар на външния министър на Северна Македония
54 сПолитика 317

„Критериите са изпълнени, сега очевидно процесът зависи много от динамиката в страните членки, но нашият подход е да работим сякаш през юни е единственият ни шанс за намиране на решение, въпреки че аз имам лично усещане, че в следващите две години може би юни е най-добрият ни шанс,"каза министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ), цитиран от скопското електронно издание ”360 степени“.

Точно както премиерът Зоран Заев в събота, Османи обяви, че предстоят срещи с България през следващите дни както на премиерско, така и на министерско ниво.

Министър Османи казва, че основната тема по отношение на спора с България не са въпросите за идентичността, а пътната карта. Той казва, че от страната му зависи да определи тази пътна карта и тежестта пада върху членовете на ЕС да защитят процеса на присъединяване към ЕС.

„Мисля, че основната тема не са въпросите за идентичността, а пътната карта, която ще създаде предсказуемост при изпълнението на Споразумението за приятелство. Пътната карта за нас е приемливо решение, което ще създаде тази предсказуемост, обсъждали сме този план за действие няколко пъти, но мисля, че по-голяма отговорност имат държавите-членки да кажат къде ще поставят тази пътна карта и дали ще защитят европейския процес като такъв. Мисля, че част от тежестта пада върху държавите-членки и от нас зависи да работим, за да определим този план за действие възможно най-скоро,“ каза Османи днес.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!