София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Ченчев: Моделът ''Радев'' е овладял цялата държава

''Ние от БСП искаме да запазим парламентарната демокрация''

12 сПолитика 209 Кристияна Стефанова

“Направихме всичко възможно по третия мандат, включително стъпка, която беше нетрадиционна до момента - лидерска среща, на която всеки да каже и да говори за политиките и за четирите приоритета, които оформихме и по които нямаше несъгласие. Не са направили всичко възможно тези, които не присъстваха на срещата.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев в ефира на Нова телевизия. 

Той подчерта, че на нея не се е търсила коалиция, а разговор как България да излезе от кризите. “Направихме този разговор. И след като няма съгласие, нямаме причина да държим България в ситуация на изпитания, а трябва час по-скоро да се формира нов парламент”, каза още Ченчев.

“Работа на Бойко Борисов е какво ще прави с неговата партия и какви решения ще променя. Аз не му вярвам. Той много пъти чисто йезуитски е внушавал какво ли не, но няма да ни прикачи към ГЕРБ. Ние си имаме идеологическите различия, борили сме се с модела на ГЕРБ и дълго време бяхме единствена тяхна опозиция”, посочи социалистът.

Депутатът от левицата бе категоричен, че в момента има модел “Радев”, който е овладял цялата държава. “Това води към притеснението ни - да не се получи така, както се чуват гласове, да се отива към президентска република. А това означава еднолично управление. Ние от БСП искаме да запазим парламентарната демокрация, защото за нас е важно мнението на всички и само така може да се достигне конструктивно до реалните мерки, които да помагат на гражданите и на бизнеса”, предупреди Иван Ченчев. 

По неговите думи служебният кабинет не трябва да прави политика. “Те отричат, че правят, а в следващия момент се казва, че трябва да се следва политиката на служебния кабинет. И нещо повече - те правят дългосрочна политика по отношение на самолети, оръжия, енергетика за години напред, за което категорично нямат право”, обърна внимание Ченчев.