София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

China Daily: Вицепремиерът Николова приветства усилията на Китай в борбата с пандемията

"Глобалните предизвикателства могат да бъдат преодолени само заедно" каза тя
30 сПолитика 140 Мирослав Митков

Българският вицепремиер Марияна Николова в събота вечерта похвали солидарността и устойчивостта на китайския народ и държавата в борбата с пандемията COVID-19, подчертавайки, че глобалните предизвикателства могат да бъдат преодолени само заедно.

Николова, която отговаря за икономическата и демографската политика, направи изказването си по време на онлайн празнуването на китайската Нова година, домакин на което беше китайското посолство в България.

Изминалата година бе белязана от безпрецедентна глобална здравна криза, която постави опазването на човешкия живот на първо място, каза Николова на събитието, което се проведе под темата "Борба с епидемията заедно и приветствие на китайската Нова година".

"Солидарността и устойчивостта на китайския народ и държавата ни учат, че глобалните предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез съвместни усилия, единство и сътрудничество," каза Николова.

Междувременно тя подчерта отличните двустранни отношения във всички области, на които двете страни се радват от установяването на дипломатически отношения.

"Силно вярвам, че новите и взаимноизгодни политики и инициативи ще допринесат за задълбочаване на нашето сътрудничество и разбирателство, като по този начин ще укрепят традиционно приятелските отношения между нашите народи", каза Николова.

Посланикът на Китай в България Донг Сяоджун каза на събитието, че китайският народ се гордее с постиженията си през изминалата година.

Под силното ръководство на партията и правителството хората от цялата страна се обединиха и постигнаха страхотни резултати в превенцията и контрола на епидемията, както и в икономическото и социалното развитие, каза посланикът.

Изправени пред пандемията, Китай и България си помагаха и демонстрираха с действия трайната сила на традиционното приятелство и богатия смисъл на стратегическото партньорство между двете страни, каза Донг.

Димитър Бойчев, председател на групата за приятелство България-Китай в българския парламент, заяви, че е сигурен, че двете страни ще имат още нови и значими проекти в областта на икономиката, технологиите, образованието и културата.

"Вярвам, че ни предстои по-добра година", отбеляза той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!