София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Д-р Маджаров: Разглеждането на нарушенията от НЗОК не вменява вина на лекарите от "Пирогов"

По думите му 99% от нещата, които са се изговорили в публичното пространство не са верни
32 мПолитика 478 Антоанета Начева

Тази среща беше важна, за да се намали напрежението. Това заяви д-р Иван Маджаров, предсеадтел на Българския лекарски съюз след срещата със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и лекари от "Пирогов". По думите му 99% от нещата, които са се изговорили в публичното пространство не отговарят на истината и опетняват и двете страни.

"На първо място изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. На второ място - установените от НЗОК нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, като това не вменява вина в лекарите на "Пирогов", преди органите да се произнесат. На трето място имаме доверие във всички лекари в "Пирогов", цитира съвместна декларация между здравното министерство, БЛС и лекарите на "Пирогов" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.  

Той посочи, че са се обединили около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения и обвинения към лекарите. 

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“.

„Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, заяви той. Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. 

По думите на д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“. Той посочи, че са удовлетворени от това, че са отпаднали лансираните съмнения за някакви нарочни злоупотреби. Сега колегите му ще решат дали прекратяват протеста си.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!