София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Николай Брънзалов: 70% от хората у нас трябва да се ваксинират, за да забравим за коронавируса

Специалистът изтъкна, че имунизираните не заразяват
5 сОбщество 607 Златина Петкова

“Чувствам се абсолютно нормално, все едно не ми е поставена ваксина. След 21 дни се прави реимунизация”, заяви пред “Нова телевизия” д-р Николай Брънзалов, който е  зам.-председател на УС на БЛС по повод стартиралата у нас на 27.12.2020 година ваксинация срещу COVID-19.

По думите му, преди ваксинация трябва да ограничим вредните навици като алкохол и цигари. "Ваксината трябва да бъде поставена, изключения трябва да направят само хората със силни алергии. Те трябва да се консултират с алерголог и да се избере как да се подходи. Трябва да се вземат баналните мерки в техния случай", обясни още докторът.

Що се отнася до нивата на антитела, той заяви, че на 1,2, 6, 12 и 24 месец ще се вземат проби, за да се следи нивата им след поставянето на ваксината. Попитан колко души у нас трябва да се ваксинират, за да забравим за коронавирусната епидемия, той заяви, че 70% от населението у нас.

"Ваксинираният не заразява", категоричен беше специалистът като добави: "Имам много малко колеги, които се съмняват в ефекта на ваксината. Имам такива които се колебаят коя ваксина да изберат, но не и дали да се ваксинират, защото ежедневно работят със заразени", обясни още д-р Брънзалов.