София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Вълков за ваксината: Страничните ефекти се отключват от стабилизатор, има го в козметиката

"Нежеланите странични ефекти са типични за всяка една ваксина"
1 мЕвроком 43386

„В медийното пространство се прокрадват мнения, че тази ваксина е изработена прекалено бързо и не е тествана достатъчно, донякъде това е така, но тези хора, трябва да знаят, че тази технология не е от вчера, тя е известна от 2008 г., просто сега се отдаде възможност сега да бъде създадена ваксина точно по този модел. От чисто биологична гледна точка, в зависимост от структурата на ваксината, това е една от най-чистите ваксини, с които медицината разполага. Това коментира д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София в ефира на БТВ.

„Разбира се, има странични ефекти, които се отключват на фона на един от стабилизаторите в състава на тази ваксина. Това е полиетилен гликол, това е един стабилизатор, който обвива тази прословута информационна РНК. Трябва да кажа, че този стабилизатор се използва и в доста козметични препарати, това не е нещо ново и това е причината понякога да се развиват такива алергични реакции при употреба на различни козметики“, каза д-р Вълков.

Нежеланите странични ефекти са зачервяване на мястото на поставяне на инжекцията и повишаване на температурата в рамките на ден-два. „Тези ефекти са типични за всяка една ваксина, така че не отчитаме нещо по-различно като странични ефекти“, заяви Вълков.

Според „Пфайзер“ и „Бионтех“ хора, прекарали COVID-19, могат да не се ваксинират през следващите 6 месеца, не заради страничните ефекти, а защото тази ваксина може да послужи на някой друг, който не е преболедувал инфекцията. След шестия месец те също могат да се имунизират, каза лекарят.