София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ: ЦИК препоръчва 2 април, а не 26 март

Причината е, че тогава ще бъде доставена необходимата хартия за машинното гласуване

14 мПолитика 216

По време на изслушването в Народното събрание на председателя на ЦИК Камелия Нейкова се разбра, че ЦИК има предложение коя да бъде датата на предсрочните парламентарни избор. Според председателя на ЦИК не 26 март, а 2 април е по-подходящата дата. Причината е, че тогава ще може да бъде доставена необходимата хартия за машинното гласуване.

Имало е съгласуване относно датата на изборите между ЦИК и Българската народна банка (БНБ), понеже доставчик на хартията е печатницата на БНБ. За да се обезпечи вота, ще бъдат поръчани 30 хил. ролки хартия. Част от тях ще бъдат в резерв. Между 15 и 20 хил. ролки са нужни за машинното гласуване.

"Техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на Министерския съвет", подчерта председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Нейкова съобщи, че ЦИК е преизчислила мандатите в различните избирателни райони, вземайки предвид данните от националното преброяване. Според преизчислението няма да има избирателни райони с по-малко от четири мандата. По-късно ще стане ясно къде има намаляване и къде увеличаване на мандатите.