София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Делегацията на МААЕ ще проверява нивото на безопасност в Запорожката АЕЦ

Трима инспектори на МААЕ ще останат два месеца на площадката в Запорожие

1 годинаТехнологии 19 Адриан Асенов

Делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) начело с нейния генерален директор Рафаел Гроси се очакват в Запорожката АЕЦ.
Съветникът на генералния директор на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа, който ще се срещне с делегацията на МААЕ в Запорожката АЕЦ на 29 март, каза, че тя се състои от 11 души, 7 от които представляват Департамента за сигурност и поддръжка на ООН.
Делегацията на МААЕ, ръководена от нейния генерален директор Рафаел Гроси, планира да провери нивото на безопасност в АЕЦ и да посочи необходимостта от нейната защита. Карчаа каза, че след ротацията тримата експерти на МААЕ ще останат в станцията приблизително два месеца. Това са специалисти от Словакия, Франция и Япония.
В средата на март Рафаел Гроси обяви, че идеята за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие вече не се обсъжда.