Диана Ковачева: Мая Манолова ми оставя активно работеща институция

Според новия омбудсман има сътрудничество със законодателната власт

5 месецаПолитика 3

Ролята на омбудсмана е да остане настрани от политическите дебати. В момента има няколко важни законопроекта. Един от тях е привеждане на българското законодателство към Европейските директиви. В противен случай към България ще има санкции. Това е един от приоритетите на новия омбудсман Диана Ковачева.

Безспорно като министър на правосъдието е по-лесно да правиш реформи. Това е силата на изпълнителната власт. Имама доста жалби от граждани, които касаят правосъдната система, но ние няма как да се намесим в това, защото сме доста ограничени.

На въпрос какво наследство и е оставила Мая Манолова Ковачева отговори, че това е една активна институция, която реагира на проблемите на гражданите. Според Диана Ковачева тъй като до този момент е била заместник-омбудсман тя е наясно със работата на институцията.

На въпрос дали е имало забавяне и спиране на законодателни предложения Ковачева отговори, че е факт, че има успешни законодателни инициативи и има сътрудничество от страна на законодателната власт. "27 законодателни инициативи са внесени през тези години – девет от тях са били уважени. Затова смятам, че има сътрудничество с Народното събрание и се надявам това да продължи и занапред”, каза още Диана Ковачева.

Диана Ковачева, заместник-омбудсман към момента, ще изпълнява дейността на обществен защитник след подадената оставка от Мая Манолова. Ковачева е изпълнявала дейността на министър на правосъдието от 2011г. до 2013г.

ОЩЕ ОТ Политика

Емил Димитров: Въвеждаме нови мерки срещу нелегалния боклук

Гранични пунктове, джипиеси и кодове за рискови стоки са някои от промените

5 чПолитика

Елизабет II подписа закона за Brexit

Brexit е насрочен за 31 януари

5 чПолитика

Менда Стоянова: Лотарията e хазарт и заблуждава пенсионерите, че ще станат милионери

"Българските граждани са дали над 1 милиард лева за талончета"

5 чПолитика

Българският президент се срещна с албанския си колега

Поводът- 75 години от освобождаването на евреите от “Освиенцим”

6 чПолитика