София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

До края на август ще пуснат първите станции по третия лъч на метрото

Новата трета линия ще бъде оборудвана с автоматични преградни врати с цел безопасност

До края на август ще пуснат първите станции по третия лъч на метрото

Новата трета линия ще бъде оборудвана с автоматични преградни врати с цел безопасност

2 мОбщество 498 Йоана Стайкова


"Очаквам до края на август да пуснем движението на метрото от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“." написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук.


По нейни думи в сряда започнаха тестовете на автоматичните преградни врати на перона на метростанция "Васил Левски". Тази система на автоматичните преградни врати е с цел по-голяма безопасност на пътниците и ще бъде монтирана на 12 станции от първата метролиния.


Фандъкова сподели, че до края на септември ще е оборудвана и метростанция "Опълченска". 


На пероните на трета линия тази система за сигурност се изгражда заедно със строителството на станциите. 


В сряда започна работа държавната приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на първите 8 км от третата линия. 


Третата линия започна да се строи през 2016г. и обхваща пътищата от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий". По първоначален план първият етап трябваше да приключи през август миналата година. Въпреки това се оказа, че за пускането в експолатация на първата отсечка на третия лъч ще бъдат необходими допълнителни тестове. Експертни оценки показаха, че ще бъдат нужни допълнителни 6 месеца за изпитания на сигурността на съоръжението. По този начин новият срок за отваряне на новата линия бе отложен за февруари 2020г.


В края на 2019г. стана ясно, че ще бъдат нужни не 6, а 9 месеца за тестове за сигурност. В следствие на това възникна второ отлагане на пускане на метрото за пролетта на 2020г. Този срок също не бе изпълнен. През май инженер Стоян Братоев, който е изпълнителен директор на "Метрополитен София", съобщи, че столичаните ще се насладят на новата метролиния едва през юли или август. Мотивът за поредното отлагане бе пандемията от коронавирус. 


Влаковете за трета линия и изграждането им се осъществява от компания "Сименс". Столична община многократно се похвалиха, че по новата трета линия ще има влакове, които ще се движат без машинист. 


Според думите на кмета Фандъкова, първата отсечка действително ще бъде отворена в края на август. Предстои да видим дали и този срок ще бъде отложен, или действително ще бъде спазен.