София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Дончева: Някой е внушил на Слави Трифонов, че датата на изборите трябва да бъде 11 юли

Честността на изборите е нещо, върху което всички трябва да се фокусираме, подчерта тя
31 сПолитика 3330 Ивана Иванова

Налага се извършването на определени действия извън Изборния кодекс, за което няма време, защото някой е внушил на Слави Трифонов, че датата на изборите трябва да бъде 11 юли и никаква друга, заяви Татяна Дончева от ИСМВ, заместник-председател на парламента и лидер на ”Движение 21“ в ефира на БНР.

"Върху 15-14-10 гласа не може да се направи кой знае какво. Няма как да събереш критична маса гласове“, отбеляза Дончева относно връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Ориентацията трябва да е към някоя от по-големите политически сили, посочи тя.

"БСП, ако може да даде добро правителство, ще спечели важни точки в отношението на избирателя с оглед потенциала на партията.“

Някой е решил, че много хубаво звучи съпоставянето на един пожарникар с една шампионка по шах, коментира Татяна Дончева, според която в българския политически живот експертите са натикани в ъгъла, а през последните години има напън да бъдат изкарвани лица, които "не са изкарали и на двама души хляба“.

Честността на изборите е нещо, върху което всички трябва да се фокусираме, подчерта Татяна Дончева.

Според нея провеждането на следващи избори не бива да става от ЦИК, която е допуснала "много грешки и съзнателни действия, ощетяващи част от политически сили“.

Трябва да има видеонаблюдение, "за да избегнем тези измислени застъпници, на които се плаща“, а въвеждането на тотално машинно гласуване ще позволи "да се избегнат оригиналните хрумки“, създадени от ГЕРБ и неговите патерици, смята Дончева.

Тя заяви, че текстовете за второто четене на промените в Изборния кодекс са правени в прекалено бързо темпо.

"Част от промените са политически знаци. Аз като законодателна техника не одобрявам политическите знаци.“

"Когато не уважаваш и твърдо режеш позиции на парламентарни групи, които трябва да те подкрепят и без които гласове не можеш, обикновено се стига до ден като вчерашния“, коментира Дончева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!