София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Кунчев: Ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти

Главният държавен инспектор с подробности за COVID-19

Доц. Кунчев: Ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти

Главният държавен инспектор с подробности за COVID-19

1 сЗдраве 2484 Ивана Иванова


На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова относно това дали има опасност да се запазим с COVID-19 на морето.

"99% от здравната дейност у нас е възстановена. „Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари”, допълни той.

"Най-песимистичният сценарий за България е да има нов пик на заразата, който да засегне не едно или две огнища, а по-голяма част от населението и по-обширна територия. Нещо, което според мен е много малко вероятно”, допълни доц. Кунчев. 

"Световната здравна организация е права по отношение на това, че чувството, което имаме, че всичко е приключило, е малко измамно. Мерките, които сме взели, трябва да останат в един по-дълъг период, за да сме сигурни, че няма да има завръщане на високите числа и на епидемичното разпространение”, обясни главният здравен инспектор.