София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ефективни методи за премахване на хлебарките вкъщи

Хлебарките са едни от най-неприятните насекоми, които може да населят дома ви

7 дниАгро 437

Хлебарките са едни от най-неприятните насекоми, които може да населят дома ви. Тези вредители са не само дразнещи, но може да представляват и риск за вашето здраве. Затова е важно да знаете каква е причината за тяхната поява и кои са най-ефективните методи за премахването им.

Причини за появата на хлебарките

Хлебарките обичат топлите и влажни места, както и лесния достъп до храна. Не е изненадващо, че домовете на хората са идеални за тях. Първата стъпка към успешното им прогонване е установяването на причините за тяхното присъствие.

 • Топлина и влажност

Влажните помещения, като бани, кухни и пространствата под покривите, са идеални за тях. Недостатъчната вентилация или течащите водопроводи засилват проблема, като създават благоприятни условия за заселване.

 • Тесни пролуки и пукнатини

Хлебарките може да проникнат през изключително тесни пролуки. Дори и една малка пукнатина около прозорците, вратите или външните стени улеснява достъпа на тези насекоми до вашето жилище.

 • Нередовно почистване

Те се хранят с всякакви остатъци. Нередовното почистване, особено на труднодостъпните места зад уреди или в шкафове, може да осигури достатъчно храна за тези вредители.

 • Лошо съхранение на храна

Храните, които не се съхраняват правилно в затворени кутии или в хладилници, лесно привличат хлебарките. Те обичат захарни продукти, мазнини и протеини, така че всички остатъци или отворени продукти са потенциална примамка.

 • Внасяне отвън

Има случаи, в които хлебарките може да се пренесат чрез кашони, торбички или други предмети, които са били на места, заразени с тези насекоми.

 • Заразени сгради в съседство

Ако живеете в блок или в близост до сграда, в която има хлебарки, шансовете за проникване на насекомите и във вашия дом се увеличават.

Понякога, дори най-чистите домове може да станат жертва на хлебарки, споделят от otrovi.com. В такива случаи причината често се дължи на външни фактори, като действия на съседи или промени в околната среда. Въпреки това, предпазните методи и активната превенция са ключови за предотвратяване на тяхното заселване.

препарати против хлебарки

Как да разпознаем присъствието на хлебарки?

Откриването на хлебарки в дома или офиса е изключително неприятно. Но преди да се запознаете с методите за тяхното премахване, е важно да сте сигурни за тяхното присъствие. Въпреки че се крият умело, има някои признаци, по които може да разберете дали имате хлебарки:

 • нощна активност – те са активни предимно нощем. Ако подозирате, че имате от тях в дома си, е добра идея да проверите кухнята, банята или други влажни места през нощта, като включите бързо лампата. Те се плашат от светлината и се крият;
 • изпражнения – това са малки черни или кафяви точки, които обикновено се намират на места, които хлебарките обитават. Те приличат на зърна черен пипер и може да се забележат на пода, във фугите между плочките или във вътрешността на шкафовете;
 • хитинова обвивка – тези насекоми преминават през няколко стадия на растеж, като изхвърлят старата си кожа. Ако откриете такава обвивка, то това е сигурен знак за тяхното присъствие;
 • мъртви индивиди – намирането на умрели хлебарки, особено на открити места, често е първият знак, който хората забелязват;
 • специфичен мирис – хлебарките произвеждат химикал, който има специфичен, мазен мирис. Той се усеща най-много, когато популацията им расте;
 • щети по храната и опаковките – те се хранят с различни продукти, включително с храни, които съхранявате в кухнята. Ако забележите повредени опаковки или хранителни продукти, това може да е знак за тяхното присъствие.

Ранното разпознаване на тези признаци може да ви помогне да предприемете навременни действия и методи за премахването им, още преди да е станало сериозен проблем. Колкото по-рано започнете борбата с тях, толкова по-лесно ще се справите със заразата.

Ефективни методи за борба с хлебарките 

Това са изключително упорити насекоми, които са трудни за унищожаване и прогонване от дома или офиса. Освен че видът им е отблъскващ, те пренасят и различни патогени и бактерии. След като се запознахте с причините за тяхното присъствие в дома ви, е време да разберете и кои са най-ефективните методи за тяхното премахване. Ето как действат различните средства и устройства, които са ефективни против тези вредители.

Препарати и средства за пръскане и третиране

Препаратите обикновено са първият избор на много хора, които започват борба с хлебарките. Това е лесен метод за приложение, който може бързо да реши проблема, ако се използва правилно. Ето кои са най-популярните препарати за премахване, които се предлагат на пазара:

 • спрейове – има различни видове, предназначени за борба срещу хлебарките. Те проникват в скривалищата им и ги унищожават;
 • пудри – те са ефективни, когато се поставят на местата, където тези насекоми се движат често;
 • гелове – това са препарати, съдържащи отрови, които убиват насекомите, след като ги погълнат.

Капани и уреди

Химическите препарати са друг метод за премахване, но има и някои устройства и капани, които също се използват за контролиране на тази напаст. Те са по-екологични и представляват по-малък риск за домашни любимци и деца. Капаните за хлебарки с лепило привличат вредителите и ги залепват, а електронните устройства работят с ултразвук, който е неприятен за хлебарките и ги отблъсква от определена зона.

Естествени методи

Ако избягвате химикалите, има и естествени начини за борба с хлебарките. Това са диатомичната пръст, която причинява дехидратация и ги унищожава, и борната киселина, която също е много ефективна. Тези методи са безвредни за околната среда и не представляват риск за здравето.

Предпазни мерки и профилактика

Превенцията е ключът към дългосрочното премахване на хлебарките. Редовното почистване, запушването на пукнатини и пролуки, както и правилното съхранение на храната може да предотвратят появата на тези неприятни насекоми.

Проблемът с хлебарките е стряскащ на пръв поглед, но с правилния подход и ефективни методи за премахване, може да възстановите спокойствието и комфорта на дома си. 

спонсорирано съдържание