София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЕК със стратегия за хората с увреждания

Целта е те да участват пълноценно във всички сфери на обществото
16 сПолитика 356 Златина Петкова

Европейската комисия представи днес стратегия за правата на хората с увреждания до 2030 г., за да имат пълноценно участие в обществото.

“Хората с увреждания имат право да участват във всички области на живота, както всички останали. Въпреки че през последните десетилетия беше постигнат напредък в достъпа до здравеопазване, образование, заетост, отдих и участие в политическия живот, остават многобройни пречки”, отчита комисията.

Припомняме, че през 2023 г. ЕК ще предложи улеснения за взаимно признаване на статута на хората с увреждания между държавите в ЕС, за да могат те да се възползват от правото на свободно движение. За да подкрепи самостоятелния живот и приобщаването в обществото, ЕК ще предложи насоки за подобряване на социалните услуги за хора с увреждания.

Стратегията цели да защити тези хора от всякаква форма на дискриминация и насилие, и да осигури равни възможности по отношение на правосъдието, образованието, културата, спорта, туризма, здравните услуги и заетостта.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!