Само двама или трима производители са написали, че палмовото масло във вафлите е хидрогенирано. Точно този вид палмово масло е вредно. Ако не е хидрогенирано това палмово масло, вафлата щеше да се разтича. Това заяви Богомил Николов, директор на Асоциация “Активни потребители” пред Би Ти Ви.
За съжаление все още е разрешено използването на палмово масло, допълни той.
“Палмовото масло е навсякъде. Ако погледнем традиционните рецепти, вафли се правят от стотици години, ще видите, че не се използват млечни компоненти. Това не е чисто мляко, а сухо или суроватка. Тя е страничен продукт при производството на сирене”, посочи Николов.
“Смесването на тези млечни съставки със захар и обработката им на температура води до формиране на канцерогенни вещества. При някои вафли захарта е над 50%. Имаме и изкуствени подсладители”, заключи председателят на Асоциация “Активни потребители”.