София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експерт: Палмово масло, суроватка и до 50% захар има в някои вафли

За съжаление все още е разрешено използването на палмово масло, допълни Богомил Николов

2 годиниОбщество 10

Само двама или трима производители са написали, че палмовото масло във вафлите е хидрогенирано. Точно този вид палмово масло е вредно. Ако не е хидрогенирано това палмово масло, вафлата щеше да се разтича. Това заяви Богомил Николов, директор на Асоциация “Активни потребители” пред Би Ти Ви.

За съжаление все още е разрешено използването на палмово масло, допълни той.

“Палмовото масло е навсякъде. Ако погледнем традиционните рецепти, вафли се правят от стотици години, ще видите, че не се използват млечни компоненти. Това не е чисто мляко, а сухо или суроватка. Тя е страничен продукт при производството на сирене”, посочи Николов.

“Смесването на тези млечни съставки със захар и обработката им на температура води до формиране на канцерогенни вещества. При някои вафли захарта е над 50%. Имаме и изкуствени подсладители”, заключи председателят на Асоциация “Активни потребители”.