София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Експерт за сваления дрон: Явно е имало нещо в Крим, което Русия не е искала да бъде разбирано

Действията на руските пилоти са били контролирани от ръководството на Русия, смята експертът

18 сИнциденти 971 Николай Парашкевов

Действията на руските пилоти са били контролирани от ръководството на Русия.

Това смята военният експерт Илия Налбантов, коментирайки свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море.

„Явно е имало нещо в Крим, което те не са искали в момента да бъде разбирано. Пилотите са получили задача този дрон да бъде неутрализиран по всякакъв начин”, коментира Налбантов.

Той обясни, че в зависимост от апаратурата, тези дронове могат да изпълняват широк спектър от  задачи.

„Това  е разузнавателна мисия, която е изпълнявала разузнаване за територията на Крим и целия полуостров”, смята военният експерт.

„И двете страни в момента са твърде внимателни в риториката”, коментира още той.

„Явно по сензорите върху дрона, американската страна е разбирала за намесата”, смята Налбантов. 

„Тези дронове  летят системно около акваторията на Крим. Но явно този път дронът е оставен самостоятелно да изпълняват задача, защото обикновено се придружават от прикриващи изтребители, за да се предотвратят инциденти. Явно руската страна е оставена да си прави каквото си иска с дрона. Няма съмнение, че руснаците са действали агресивно и са търсили провокация”, смята Налбантов.

„По-важна е обаче реториката на Русия. Тя е явно: „Не желаем ескалация”. И  обвиняват Съединените щати, че си го свалили сами”, коментира Налбантов.

Според него оттук нататък нещата могат да се развиват в две насоки.

„Русия ще търси начин да си смекчи конфликта със САЩ. Това обаче ще е повод за САЩ да предостави на Украйна въоръжение, което е по-ефикасно и да противодейства на руските системи за противовъздушна отбрана”, каза Налбантов.

„Руската страна е попаднала в капан”, смята още той.

„Не е сигурно, че е  минал през нашата територия. Ние имаме споразумение с НАТО, така че ако е през българска територия, нашето военно командване е уведомено. Това е уведомителен режим. Ние сме страна - член на НАТО, така че няма как да не сме били уведомени”, категоричен е Налбантов.  

Според него има сигнали, че дронът не е минавал през българското въздушно пространство.

Той посочи реакцията на румънците, които незабавно са изпратили хеликоптери за спасителна мисия, който се е върнал бързо.