София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Експерти: Много пари се раздадоха за 2 години

"Истинската криза е като загубим работни места, засега няма такова нещо"
19 сИкономика 198 Калоян Ненчев

"Когато се достигнат нива на инфлация от 17-18% няма как да чертаеш розова картина за развитието. Това не е период, в който имаме висок растеж и инфлация от 4-5%, но вече нива от 17-18%, прибалтийските 20-21%, Естония достигна 25%, това са неустойчиви нива и групи от обществото губят своя доход. Вдигат се заплати, но този темп отнема време да се навакса. А пък други заплати, които зависят от бюджета, хора с минимална заплата миналата година са имали по-голям реален доход от сегашния", заяви в ефир икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

"Бюджетът беше изключително отворен през последните 2 години, много пари се раздадоха и това дава отражение върху самия бюджет. Дефицитът, според служебния кабинет, е много проблемен. Следващото правителство трябва да внимава да не стане критичен. Данните, които имахме не показваха някакво отслабване, нямаше нужда от разпускане на клоните. Просто не можем да си го позволим", посочи Георги Вулджев от Експертния клуб по политика и икономика.

"Не трябва да се заблуждаваме, че сме в тежка генерална криза. Истинската криза е като загубим работни места. Ако влезем в ресеция ще се отрази у нас и тогава ще е различен разказът за криза. Фактът е, че през 2021 г. се обърна говоренето за бюджета. Различен разказ се вкара. Въпрос на баланс е. По принцип министрите натискат за големи разходи, а финансовият министър пази хазната", допълни Ганев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!