София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЕП обсъжда предложението за зелени ваксинационни сертификати

Евродепутатите ще обсъждат днес въпроса за защитата на личните и медицинските данни
51 сПолитика 139 Мирослав Митков

Правната комисия и комисията по здравеопазване в ЕП ще обсъждат предложението на Европейската комисия за създаване на зелените ваксинационни сертификати. Очаква се те да влязат в сила до началото на лятото и да улеснят движението в рамките на ЕС.

Сертификатите ще съдържат информация - дали дадено лице ваксинирано срещу COVID-19 или има антитела, след прекарана болест, или отрицателен тест.

Евродепутатите ще обсъждат днес въпроса за защитата на личните и медицинските данни, които ще бъдат използвани в сертификатите.

На последното си пленарно заседание ЕП се съгласи да разгледа предложението на Еврокомисията по ускорена процедура. За да влязат в сила, сертификатите трябва да бъдат одобрени от Европарламента и от Съвета на ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!