София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Ердоган: Бедствията няма да спрат развитието на Турция

„Болката от загубата на сънародници изпитва цяла Турция“

19 сОбщество 138 Антония Лазарова

Февруарските земетресения, които отнеха живота на повече от 50 000 души, дълбоко шокираха Турция и нейния народ. Всички структури на държавата се стегнаха за отстраняване на последствията от бедствието. Обществени структури и обикновени граждани побързаха да помогнат на своите сънародници. Това заяви президентът Реджеп Ердоган, говорейки на 52-ата сесия на Турската фондация за насърчаване на науката в събота в Истанбул.

Държавният глава припомни, че жителите на 11 провинции на Турция с население от 14 милиона души са усетили последствията от бедствието. „Бедствието беше дълбока рана за всеки от 85-те милиона жители на страната ни. Болката от загубата на сънародници изпитва цяла Турция“, подчерта Ердоган.

Според турския лидер сред жертвите на земетресенията на 6 февруари има до 900 души с ампутирани крайници.

Ердоган изрази увереност, че Турция и нейният народ ще успеят да преодолеят и това предизвикателство.

„Днес Турция не само ликвидира последствията от мащабната февруарска катастрофа, но един след друг реализира мегапроекти, като същевременно предоставя цялостна подкрепа на служители, пенсионери и работници. Страната ни постига поставените цели стъпка по стъпка. БВП на глава от населението на Турция достигна 10 650 долара и това не е границата“, каза президентът.

Президентът отбеляза още, че връщането на статута на джамия на символа на завладяването на Истанбул - Света София, осигури политическата и икономическа независимост на Турция на международната арена.

Държавният глава каза, че през последните десетилетия Турция е постигнала много неща, които досега се смятаха за невъзможни.

„Страната ни излезе от редиците на държави, изправени пред икономическа и политическа криза. Съвременна Турция е постигнала наистина исторически постижения в много области: от отбранителната промишленост до борбата с тероризма, от здравеопазването до образованието, транспорта и енергетиката. Увеличихме икономиката, укрепихме демокрацията, повишихме авторитета на турската дипломация и предотвратихме щети за бъдещето на страната“, завърши той.