ЕС може да стане заложник на газовия спор?

Ще спре ли Газпром да доставя гориво за Украйна?

2 месецаИкономика 26

Юрий Витренко, изпълнителен директор на украинската компания "Нафтогаз", заяви в интервю за "Дойче веле", че е получил писмо от руската страна със заплахата, че Газпром ще изключи клапана на 1 януари. В документа се казва, че поради липсата на споразумение за транзит от началото на следващата година, компанията няма да има причина да насочва газ към Украйна. Настоящото споразумение приключва на 1 януари в 10 ч. Киев и Москва не могат да се споразумеят за условията на неговото удължаване. Кремъл обяви натиск във времето на преговорите за газ.
Може ли Газпром наистина да спре доставките на газ за Украйна? Водещият експерт на Националния фонд за енергийна сигурност и преподавател във Финансовия университет Станислав Митрахович не изключва подобно развитие: „Ако Украйна започне нерегламентиран подбор на руско гориво след изтичане на транзитния договор, Газпром ще бъде принуден да ограничи доставката на гориво и тогава това ще наблюдаваме повторение на събитията от 2006 г. и 2009 години. Договорът за енергийна харта и Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз изрично забраняват спирането на транзита. Вярваме, че Киев по принцип не може да направи това. Имаме опит в доставката на газ за Армения през Грузия през януари и февруари 2019 г. без договор. След това, след като страните се съгласиха, беше извършено плащане.
Ако Украйна прецени, че газът ни е контрабанден и го задържи или се престори, че го задържа, съхранявайки го в режим „митнически склад“, въпреки че в действителност горивото, дори без договор, все още е предназначено за конкретни потребители, ще се опитаме да се обърнем към ЕС, тъй като той е техен собствен газ. Европа може да реагира доста остро с Украйна.

ОЩЕ ОТ Икономика

Любомир Русанов: Наредба-18 от НАП вече забавя електронната търговия

От българската Е-комерс асоция коментира протестът на малкия и среден бизнес на 29.01

4 чИкономика

Скачат цените на храните на едро

Зеленчуци, месо и млечни продукти са с близо 5 % по-скъпи

8 чИкономика

Домусчиев: Макар някои да говорят за криза, българската икономика работи стабилно

Председателят на КРИБ очерта приоритетите на бизнеса през 2020 година

3 дниИкономика

Финансовото министерство се отказа от новата такса за лотарийните игри

Сегашният модел предвижда такса от 15% върху залозите.

3 дниИкономика

Демократична България: НАП да преработи изцяло наредба Н-18

От партията застават зад протеста на малкия и средния бизнес на 29.01

3 дниИкономика

Националната лотария все по-близо до национализацията

Бюджетната комисия прие предложението на Валери Симеонов

4 дниИкономика