София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Евгения Костадинова, МОН: В пет училища диктовката по БЕЛ е била подменена

Има още две нарушения в Пловдивско и в Луковит, които тепърва ще се проверяват, допълни тя
49 мОбразование 185 Антоанета Начева

Диктовки на изпита по български език и литература за 4-и клас са подменени и децата са писали по познат, а не по непознат за тях тест. Това коментира Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН пред bTV. Наложени наказания на квестори, директор и на членове на изпитна комисия. Тя разкри, че за първи път диктовката е стигнала до училищата чрез аудиофайл, като всяко училище трябвало да я изтегли, разсекрети, размножи и пусне по залите, където има четвъртокласници.

"В пет от училищата в страната учениците не са слушали диктовката, която беше пусната от министерството, а са работили върху други. Случаите са доста различни. В трите училища, където е приключила проверката, става ясно, че в едно от училищата в София вместо квесторът да пусне диктовката, която му е предоставена, е пуснал пробна диктовка, която е била на десктопа на компютъра. Във Варна в едно училище в две от залите на флаш-паметта е имало две диктовки и вместо правилната, на практика са чули другата.", обясни Евгения Костадинова.

"Третият случай е свързан с невъзможност в училището да разкодират файла и вместо да се обадят на регионално управление или МОН са поискали от друго училище, но те са им изпратили грешна диктовка. Има още две нарушения в Пловдивско и в Луковит, които тепърва ще се проверяват.", заяви тя.

"Нарушенията се откриват при сканиране на изпитните работи. Тази година за първи път националното външно оценяване за 4-и клас се провежда по различен начин, учениците отбелязват отговорите си на лист за отговори и те се проверяват от учители.", допълни директорът.

Тя поясни, че МОН няма как да наложи санкции, защото не е работодател нито на учителите, нито на директорите. Наказанията на директорите се налагат от регионалните управления, а на учителите от директорите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!