София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Френските продажби на оръжие на Израел са засегнати от правни действия

Западните нации са под все по-голям натиск да спрат да продават оръжия на израелското правителство

26 дниПолитика 16 Катерина Найденова

Единадесет неправителствени организации са завели съдебни дела, за да накарат Франция да спре доставките на оръжия за Израел.

Те настояват за „незабавно спиране на лицензите за износ на оръжия за еврейската държава, поради риска от употреба срещу цивилни в Газа“.

През октомври Париж е продал на Израел резервни части за картечници, които могат да бъдат използвани в Газа. Министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню отговори на репортери, че „това е лиценз само за реекспорт“ към други клиенти.

През изминалата седмица неправителствените организации заведоха три различни дела в административния съд в Париж.

Едното дело се фокусира конкретно върху лиценз за износ на оръжия за боеприпаси и устройства за настройка на взривателя, известни като ML3. Друго от делата иска спиране на около 20 други лиценза за износ на оръжия за оръжейни мерници, калкулатори за бомбардиране (ML5) и инфрачервено или термовизионно оборудване (ML15). Третият иск изисква спиране на всички лицензи за износ както на оръжия, така и на стоки с двойна употреба за Израел.

Съдебните дела идват в момент, когато западните нации, включително Обединеното кралство и Германия, са подложени на нарастващ натиск да спрат да продават оръжия на израелското правителство, тъй като то води смъртоносна месечна атака в ивицата Газа. Канада, Испания и Белгия обявиха, че вече няма да изпращат оръжия на Израел, докато холандски съд забрани доставката на части за изтребители F-35.

В САЩ демократите започват да искат гаранции, преди да одобрят продажбата на военни самолети.

През последното десетилетие Париж е изнесъл военно оборудване на стойност 208 милиона евро за израелското правителство. За сравнение, военната помощ на Вашингтон за Израел възлиза на най-малко 3,3 милиарда долара само за 2023 г.