София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Френско радио: Културата е в разгара си в България

"Това, което е интересно, е, че Covid води нова публика в кината"
2 мКултура 210 Ивана Иванова

Антоан Пекеуър е на живо от София, където България е една от малкото страни в Европа, която продължава своята културна дейност, със строг здравен протокол. Културният сектор успя да направи едно наблюдение: това е нова, по-млада публика, която намираме в театрите, пише в сайта на френското радио "France Musique".

Антоан Пекеуър имаше възможност да присъства на концерт на цигуларя Максим Венгеров със Софийската филхармония. Санитарният протокол обаче е много строг: стаите са запълнени само до 30% от техните габарити, температурата на публиката се контролира и две празни места отделят всеки зрител. Но при тези условия основните институции на страната успяват да поддържат активност.

От друга страна, всички действащи лица в културата не са равни в настоящата ситуация.

Според директора на Софийския сатиричен театър той е затворил театъра си само за две седмици от началото на пандемията. И това, което е интересно, е, че Covid води нова публика в кината. Ако възрастните зрители предпочитат да останат у дома, младите хора отиват от друга страна, някои за първи път, на класическия концерт. Тъй като кафенетата и ресторантите са затворени, културата е единственото възможно разсейване.

Независимите са очевидно пренебрегнати. Вземете случая с джазмени. Клубовете, които имат само сто места, не могат да се отворят с 30% габарит, това е икономически невъзможно. Що се отнася до постоянните концерти на актуална музика, те не са разрешени. Това създава впечатлението за културен свят с две скорости: този на големи институции, подпомагани и в дейност, и този по-алтернативен, който се възползва от много малка подкрепа.

Всички в доста напрегнат политически климат

Остават ни два месеца от изборите. Всеки ден пред парламента има митинги за денонсиране на правителствената политика, особено корупцията; С право, тъй като България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, тя е и най-бедната. Корупция, която засяга дори културния сектор, особено в помощта, разпределена, например в света на киното. Ако малцина се възползват от него, по-голямата част от художниците са от друга страна в драматична икономическа ситуация.
Да завършим с число: 3 евро е това, което професор в Софийската консерватория печели на час. Следователно здравословното поддържане на културна дейност в кризата не трябва да маскира тези реалности, които ни показват, че България все още е много далеч от европейските стандарти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!