София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Галант: Искането на МНС за арест на Нетаняху е подло

„Опитът на Хан да обърне нещата няма да успее''

16 дниВойна 7 Марияна Стойчева

„Искането на главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) за издаване на заповед за арест на премиера Нетаняху е подло“.

Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, предаде АФП.

Припомняме ви, че на 20 май главният прокурор на МНС Карим Хан поиска да бъде издадена заповед за арестуването на Бенямин Нетаняху и Галант за извършени военни престъпления по време на израелската офанзива в Ивицата Газа.

„Опитът на Хан да обърне нещата няма да успее - паралелът, който той направи между терористичната организация Хамас и държавата Израел, е подъл“, каза Галант.

Бенямин Нетаняху и Галант са обвинени в изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено насочване към цивилни граждани. Лидерите и служителите на Хамас Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания бяха посочени от съда като издирвани за престъпления, свързани с изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване, сексуално насилие и изтезания. Президентът на Израел Исаак Херцог определи действията на съда като „едностранчиви“ и „недобросъвестни“.