София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Георги Първанов за РСМ: Трябва да възстановим приятелския диалог

Той беше категоричен, че не е нужен референдум по въпроса
24 сПолитика 312 Николай Парашкевов

"С ясен политически мандат. Това беше разликата между българския и гръцкия подход. В техния договор те решиха всички. Те работят тихомълком и няма скандали", това заяви бившият президент Георги Първанов пред БНТ за това как според него ще се случи интеграцията на РСМ в ЕС.

"Историците нямат мандат, а водят своя битка по своя ниша. Това няма да доведе до никъде", добави той.

"Преди всичко, когато става въпрос за отношенията с РСМ това е на преден план (б.р. историята). Ние трябва да браним правата на всеки българин по света, не само на тези в Македония, но там голямата тема е историята и трябва да намерим решение за това", категоричен беше Първанов.

"Пускаме Албания, но спираме нашите братя от Северна Македония", подчерта той.

"Има натиск, но да ви кажа откровено, мен този натиск не ме интересува. Аз искам да помогнем на Скопие, ако те са съгласни и отворени, но не защото от Брюскел или зад океана някой ни натиска, а защото сме най-близките народи на Балканите", добави екс президентът.

"Административният подход не е най-добрия", каза още той.

"Ние сме царе на това да си измисляме решения, които "затапват" нашата по динамична и перспективна политика. Разбира се, че не е нужен референдум", категоричен беше Георги Първанов.

"Трябва да възстановим приятелския диалог", добави той.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!