София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Германия иска да се задейства "Северен поток 2"

"Северен поток 2" е мъртъв", заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман

3 сПолитика 274 Кристияна Стефанова

Германия трябва да разреши на блокирания газопровод "Северен поток 2" да започне да изпомпва руски природен газ, за да "не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни", съобщи заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубицки.

Коментарът му предизвика остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба посочи, че "пристрастяването към руския газ убива".

Газопроводът е завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна.

Кубицки, член на Свободните демократи (СвДП) призова за активиране на газопровода "възможно най-скоро", за да се напълнят газовите хранилища преди зимата.

Според Кубицки "няма разумна причина да не се пусне "Северен поток 2", тъй като Германия вече получава газ по по-стария газопровод "Северен поток" от Русия.

"Получаването на "газ от "Северен поток 2" не е по-неморално, отколкото от "Северен поток 1". Това е просто различна тръба", коментира Кубицки.

Вносът през "Северен поток" наскоро спадна до едва 20 % от капацитета - спад, за който руският "Газпром" обвинява забавеното връщане на газова турбина, но според германски и европейски служители е политическо решение на Москва.

Кубицки заяви, че пускането на "Северен поток 2" ще провери дали руският президент Владимир Путин е готов да увеличи доставките на газ за Германия. Миналия месец руският лидер заяви: "Все още имаме един готов маршрут - това е "Северен поток 2". Можем да го пуснем в експлоатация."

Няколко членове на СвДП разкритикуваха думите на Кубицки.

"Северен поток 2" е мъртъв", заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман, депутат от СвДП, която председателства комисията по отбрана в Бундестага.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!