София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Гвоздейков: Няма драма с медицинските хеликоптери, нека политиците не си играят с проекта

„Изключително е грозно да вземеш една информация, да я смачкаш до манипулация", заяви той

22 сПолитика 264 Николай Парашкевов

"Няма драма с медицинските хеликоптери. Не е добре да плашим обществото, че този проект няма да се случи. Забавянето, което е в момента, ще бъде наваксано, когато има сериозна оптимизация на екипите, седнем заедно, решим проблемите и продължим напред".

Това заяви пред bTV Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС, което беше създадено през 2022 г. (б.р. система за въздушна медицинска помощ).

„Изключително е грозно да вземеш една информация, да я смачкаш до степен манипулация, пропаганда и да използваш за политически пиар. Бих искал да помоля политиците в България да не си играят с този проект, защото той е изключително важен за обществото и трябва да се случи“, добави той.

„Там стриктно трябва да бъде спазен закон. Това е обществен финансов ресурс, който трябва да бъде похарчен прозрачно. В конкретния случай за поръчката на Министерството на здравеопазването има подадена само една оферта от един доставчик, който е нарушил правилата за обществената поръчка“, обясни Гвоздейков.

Той допълни, че критериите са завишени, за да бъде защитен общественият интерес.

Той определи това като „загуба на малко време“ и допълни, че хеликоптерът трябва да бъде доставен заедно с медицинско оборудване.

„Трябва максимално бързо да се организира работна група, да се преразгледат проблемните опции в техническа спецификация, да се отсеят нещата, които финансово и ценово товарят офертата и да се стартират наново, говорим за рамките на месец“, каза Гвоздейков.

Той добави, че няма опасност да бъдат загубени средства по Плана за възстановяване, който финансира изцяло поръчката на покупката на петте нови хеликоптера.