София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хиляди участваха в митинги в Сърбия срещу президента Вучич

Това е 27-мия граждански протест "Един от 5 милиона"
пропускане

Хиляди участваха в митинги в Сърбия срещу президента Вучич

Това е 27-мия граждански протест "Един от 5 милиона"

12 месецаОбщество 13 Боряна Райчева


В Белград, Нови Сад и Ниш хиляди излязоха за 27-мия граждански протести "Един от 5 милиона" срещу президента на Сърбия Александър Вучич, с което бяха отбелязани шест месеца от началото на демонстрациите.
Протестът на няколко хиляди граждани в Белград започна с митинг, който прерасна в шествие по централните улици на Белград и стигна до сградата на РТС.

Кметът на Сабач и един от лидерите на Съюза за Сърбия Небойша Зеленович каза на протеста, че "опозицията няма да участва в предварително откраднатите избори и няма да се върне в парламента, който е обсебен от президента Александър Вучич“.


Опозиционните лидери заявиха, че опозицията няма да се откаже и че ще продължи протестите до окончателната победа. „Ние ще спечелим тази борба, но не мускули, а с ум. Ще спечелим първите почтени и свободни избори“, каза Зеленович.

На протеста говориха драматургът Синиша Ковачевич и журналистът Вукасин Обрадович, членове на експертния екип на протестиращите. Те представиха платформата на обединената опозиция за диалог с правителството.

„Днес няма условия за честни избори. Определихме шест неща: първо, според Конституцията, президентът изразява единството на държавата и изискването е той да се ангажира с неутралитет. Искаме оставките на министъра на културата и на секретаря, защото те са отговорни за медийната тъмнина. Искаме всички членове на Съвета на РЕМ да бъдат сменени, защото не изпълняват законовите си задължения, след това независимост за РТС и РТВ Войводина. Искаме създаването на надзорен съвет за изборите, който ще регистрира нередности по време на вота. В крайна сметка Републиканската избирателна комисия и Министерството на държавната администрация и прокуратурата да са по-ангажирани, особено по отношение на избирателния списък", каза Обрадович.

Протестът приключи пред сградата на Радио Телевизия Сърбия, където протестиращите покриха вратата с стикери с надписи "Спрете лъжите, бъдете нормални".