София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЯЗОВИР АСЕНОВЕЦ ЩЕ БЪДЕ ИЗПУСНАТ

Не заради опасност от преливане, а по план на МОСВ
7 годиниОбщество 50 Боряна Райчева

 

От днес започва контролираното източване на язовир Асеновец. Това съобщи управителят на ВиК – Сливен Пламен Трифонов. Изпускането на язовира ще бъде в рамките на около 2 до 3 кубични метра в секунда.
Трифонов посочи, че язовирът не прелива и в момента не е потенциално опасен, но има предписания на Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция във връзка с предстоящия дъждовен сезон. В плановете на министерството и дирекцията е язовирът да се държи на ниво около 27 милиона кубика. По доклад на управителя на ВиК язовирната стена на Асеновец е в много добро състояние и дори е една от най-добрите в България.
Междувременно изпускането на язовир „Жребчево“ се намалява. От 8 часа тази сутрин ще се изпускат контролирано с 30 кубика по-малко вода. Това съобщи управителят на "Напоителни системи" – Сливен Мустафа Мустафов. От 8 часа на 17 декември също ще се намали изпускането с още 30 кубически литра по-малко вода. Все пак в момента в язовира има вода под максималната му вместимост от 400 милиона кубически метра.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!