София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Икономист: Европа държи най-високите цени на отоплението и тока като цяло

"Да прогнозираш цената на тока е като да прогнозираш валутния курс", каза още Любомир Дацов
30 сИкономика 584 Николай Парашкевов

"Да прогнозираш цената на тока е като да прогнозираш валутния курс. Ако можеш да правиш това - ще си милионер за един ден. Затова повечето хора не правят такива прогнози. Причините за скока на електроенергията са много. Политиците се извиняват със случващото се в момента се дължи на външни причини. Да, това безусловно е така", това заяви пред NOVA икономистът Любомир Дацов.  

По думите му светът се съвзема след свиването на икономиката през 2019-2020 г.

"Цените на енергията полудяха, защото енергията се повиши. Но едновременно с това нарастна и политическото напрежение в света. Европа държи най-високите цени на отоплението и тока като цяло". 

Според него обикновените хора в развитите държави имат същите проблеми, каквито имат и българите.

"Съотношението на цените и доходите е едно и също. В дъното сме на тази класация в Европа, но семействата на Стария континент имат същите проблеми", подчерта той. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!