София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Илия Кузманов: Полицаят, който застреля крадец в София, е действал в рамките на закона

''Наличието на оръжие в атрибутите, които ползва служителя на реда, не е украса''

33 сОбщество 1854 Кристияна Стефанова

''Полицаят, който при преследване на заподозрени за грабеж стреля и уби единият от тримата преследвани млади мъже е действал в рамките на закона.'' Това заяви Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР в ефира на БНТ. 

''Доказателствата сочат, че полицаят е използвал служебното си оръжие. Досъдебно производство трябва да докаже дали в случая става дума за неизбежна отбрана, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуален умисъл на убийство'', добави още той.

"В този случай - формално или не, законът е спазен. Ако вярваме в това, което говорим, т.е. че искаме да снижим нивата на битовата и конвенционалната престъпност, работата в рамките и на границата на закона, не трябва да се коментира. В края на краищата наличието на оръжие в атрибутите, които ползва служителя на реда, не е украса - не е украса нито в Европа, нито в САЩ. В цял свят не ми е известно полиция, която да не ползва оръжие", уточни Кузманов.