София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Илияна Йотова: Непрекъснато ни се набива клишето, че трябва да се научим да живеем с вируса

По думите на вицепрезидента в България кризата не се управлява
7 мЕвроком 2210

Непрекъснато ни се набива клишето, че трябва да се научим да живеем с вируса. В България тази криза не се управлява, а вървим след вируса. Това беше оправдано донякъде в първата вълна през пролетта, защото беше нещо ново и неизвестно. В началото имаше сериозна паника и се опипваше как да се тръгне и се взеха доста смели решения, но към днешна дата нямаме никакви оправдания. Кризата не се управлява в България. Тя не се управлява нито по отношение на здравните мерки, нито на социални, икономически и финансови мерки. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на Нова телевизия.

„Категорично не съм съгласна в твърдението, че президентът е мълчал. Той през цялото време беше упрекван за това, че говори неща по отношение на кризата. Нашата институция разбра, че в България ще има извънредно положение от медиите. Става въпрос за един много сериозен проблем, при който трябваше да има национален консенсус и разбирателство и общи мерки. От самото начало президентът обясняваше, че в тази криза трябва да има последователни стъпки и национална програма, по която да се управлява тази криза", коментира тя.

"Имаше един период, в който имаше по четири взаимно изключващи се заповеди. Този експеримент беше да гърба на българските граждани. Сега експериментите се правят на гърба на лекарите и здравната система, което пак рефлектира върху гражданите. Има проблеми в системата, но и с действията си здравният министър и правителството я задълбочават всеки ден. Трябва да има програма, по която държавата да действа при различното развитие на вируса. Ние сме единствената държава в ЕС, която започна политическия сезон без оценка на първата вълна на вируса в Българския парламент“, допълни вицепрезидентът.