София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Имотите в Европа поскъпват

Исландия е номер 1 по цени на апартаменти и къщи

Имотите в Европа поскъпват

Исландия е номер 1 по цени на апартаменти и къщи

2 годиниОбщество 2 Боряна Райчева


Исландия остава най-бързо растящият пазар на имоти в света, макар и темповете на увеличение на цените да се забавят леко през третото тримесечие на 2018 г.
България отново не е включена в подреждането. Изданието не оценява пазара на имоти у нас, откакто Националният статистически институт (НСИ) спря да публикува публичен и прозрачен индекс на цените на имотите.

За периода юли – септември 2017 цените на жилищата в Исландия се повишават с 20,4% спрямо същия период на 2016. За сравнение, през второто тримесечие ръстът достигна 21,3%.

За тримесечието увеличението на цените е 3,6%.

На второ място в класацията излиза Египет с годишен растеж от 20,17% и 13,5% за тримесечието. На трето място е Хонконг с 14,8%, следван от Макао, Канада, Румъния, която е лидер за Европейския съюз (ЕС), Турция, Филипините, Швеция и Черна гора.

Най-слабият пазар на имоти в света си остава Киев в Украйна с годишен спад на цените от почти 5%, следван от Русия с понижение от 3,55% и Катар с намаление от 3,3%.

От гледна точка на развитие на регионалните пазари лидер е Европа, където на 15 от 24 наблюдавани пазара се отчитат ръстове. Шест от първите десет най-бързо растящи пазара на жилища също са на Стария континент.

В САЩ ръстовете на цените остават стабилни, докато в Канада бумът продължава. В Азия пазарите губят почва с малки изключения, а в Латинска Америка картината е смесена.