София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Италия е готова да наруши фискалните правила на ЕС

Напрежение между Италия и Брюксел

Италия е готова да наруши фискалните правила на ЕС

Напрежение между Италия и Брюксел

1 годинаПолитика 4 Боряна Райчева


Италия е готова да наруши бюджетните правила на Европейския съюз, ако това е необходимо за стимулиране на заетостта", каза вицепремиерът Матео Салвини.

"Ако трябва да нарушим определени лимити като трите процента (съотношение между дефицит и БВП) или 130/140% (съотношение между дълг и БВП), сме готови да го направим. Докато не достигнем 5% безработица, ще харчим всичко, което трябва, и ако някой в Брюксел се оплаче, това няма да е наш проблем", каза той пред репортери.


Миналата седмица Европейската комисия заяви, че очакваният слаб растеж в Италия през 2019 и 2020 година би трябвало да доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и рекорден дълг.

Песимистичните й прогнози противоречат на тези на управляващата в Рим популистка коалиция, като се очертава ново напрежение в отношенията между Италия и Брюксел. Комисията трябва да публикува в края на месеца, тоест след европейските избори, препоръките си за всяка страна от еврозоната.


В края на 2018 година Рим, който води експанзионистична бюджетна политика, и еврокомисията имаха разногласия във връзка с италианския бюджет, преди да се договорят за бюджетен дефицит от 2.04 процента от БВП. В крайна сметка тази цифра би трябвало да бъде в голяма степен надхвърлена.