София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Иванов: Радев да се фокусира върху това, което протестиращите очакват - реформа на прокуратурата

Лидерът на "Да, България" участва в снощните протести в Пловдив

Иванов: Радев да се фокусира върху това, което протестиращите очакват - реформа на прокуратурата

Лидерът на "Да, България" участва в снощните протести в Пловдив

5 сПолитика 1877 Ивана Иванова


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов присъства на освобождаването на Арман Бабикян. Той беше част и от снощните протести в Пловдив.

Иванов изрази разочарованието си към Стратегическия съвет на Румен Радев.

"Това, което президентът днес направи, е разочароващо. Президентът може да има своите идеи и своята визия за развитието на страната, но все пак в момента очакванията са той да упражни своите правомощия за иницииране на конституционни промени по основни теми, които протестите поставят, а именно проблемите с прокуратурата", заяви Христо Иванов.

"Искаме ясно определение по темата за проблема с върховенството на закона в България и използването на прокуратурата като бухалка. Сега очакваме Слави, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Цветан, президента - всички, всички, всички! - ясно да се обявят по тази тема. Това, което президента показа днес, беше не на място, създаде усещане за отпращане на политическия дебат във вакуум", допълни Иванов. Според него "доста неубедителни бяха фигурите, които бяха там при него днес", визирайки хората от експертния му екип.

Моята препоръка е Радев по-бързо да се фокусира върху това, което хората, протестиращите очакват от него – реформа на прокуратурата. В правомощията на президента е да инициира конституционни промени. В един танц някой трябва да направи първата стъпка. Правомощията на политическите фигури са не само право, но и задължения", каза още председателят на "Да, България".

Той призова хората да си искат избора, да са амбициозни и активни.