София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ИЗЛЯЗОХА ДЕВЕТТЕ БАНКИ, КОИТО ЩЕ ИЗПЛАЩАТ ПАРИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ В КТБ

ИЗПЛАЩАНЕТО ЗАПОЧВА НА 4 ДЕКЕМВРИ
7 годиниИкономика 57 Боряна Райчева

На 4 декември започва изплащането на гарантираните от закона до 100 хиляди евро на вложителите в изгубилата лиценза си КТБ. Парите ще се изплащат в общо девет търговски банки, според последната цифра на единния граждански номер на вложителите. Информацията е от Фонда за гарантиране на влоговете.

Банките, в които вложителите в КТБ ще могат да си получат парите са ДСК, ОББ, Юробанк, Райфайзенбанк, Алианц Банк, УниКредит Булбанк, ЦКБ, СИБАНК и Първа инвестиционна банка, която ще обслужва и чуждестранните лица. Важно е да се отбележи, че вложителите могат да получат гарантираните си пари само в една определена банка, като коя е тя зависи от последна цифра на ЕГН-то, а за Юридическите лица се гледа последна цифра на ЕИК или БУЛСТАТ-а. Например, ако ЕГН-то на вложителя завършва с цифрата "1", той ще бъде обслужен във всеки от клоновете на банка ДСК. Ако ЕГН завършва с "2", изплащането на гарантирания влог ще става чрез Обединена българска банка и тн. Вложителите на КТБ ще се обслужват от 4 декември, в дните от понеделник до петък в работното време на съответната банка. От фонда информират, че банките са избрани най-вече според това доколко клоновата им мрежа съвпада с тази на КТБ. Целта е да се избегне струпване на вложители в една финансова институция. Парите ще се изплащат срещу лична карта или документ за самоличност за чуждестранно лице за физическите лица и срещу ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ за юридическо лице. Вложителят може да си открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. Той има срок от 5 години, в който да реши как да се разпореди с парите си. Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на уебсайта на Фонда за гарантиране на влоговете в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!