София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИЗВЪНРЕДНО: Ананиев с информация за външния дълг на България

"Емисията е в два транша и за първи път в нашата история влизаме с 30 годишни книжа"
пропускане

ИЗВЪНРЕДНО: Ананиев с информация за външния дълг на България

"Емисията е в два транша и за първи път в нашата история влизаме с 30 годишни книжа"

11 чПолитика 1936 Ивана Иванова


За мен е чест и привилегия да ви запозная с изключителния успех за първата и външна емисия, което стана в рамките на одобрените тавани за външиня ни дълг“. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев относно външния дълг на България.

Той уточни, че емисията е в два транша и за първи път в нашата история влизаме с 30 годишни книжа, което пък довело до заявки от инвеститорите с 4-пъти повече, което е дало заявки да се увеличи лимита, а Ананиев заяви, че това е уникален резултат и може да се сравни с доходността на държави, които имат по-висок кредитен рейтинг. Увеличаваме лимита на емисия от 2 млрд. евро на 2.5 млврд евро.

В публикация на "Ройтерс" се посочва още, че в понеделник са били проведени разговори с инвеститори да бъдат предложени две емисии - 10-годишни и 30-годишни облигации.

За увеличаване тавана на дълга с 2 милиарда евро финансовото министерство получи съгласието на парламента. През май, тогавашният финансов министър Владислав Горанов съобщи, че ще се чакат по-добри пазарни условия. Той посочи и избраните банки, които да управляват пласирането на новия дълг - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit.

"Тази емисия ще използваме за рефинансиране за съществуващ дълг, ще увеличим размера на фискалния резерв, ще използваме този ресурс за покриване на финансово осигуряване на социално-икономическите мерки спрямо коронавируса, както и финансиране на бюджетния дефицит", обясни Ананиев.