София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

ИЗВЪНРЕДНО: Отнеха лиценза на оператора на „Турски поток“

Заради санкциите срещу Русия

15 мИкономика 1164

Операторът на Турски поток South Stream Transport B.V. обяви предсрочното отнемане на лиценза за износ от Нидерландия поради санкциите срещу Русия. Това се казва в прессъобщение на компанията.

„В резултат на въвеждането на нови санкции на 18 септември 2022 г. лицензът за износ на South Stream Transport B.V., операторът на морския газопровод „Турски поток“, по който руският газ се транспортира през Черно море до потребителите в Турция и европейски страни, беше преждевременно отменен“, сочи прессъобщението. 

Властите на Н изпратиха официално уведомление за това до турската страна. Те се позоваха на параграфи 1 и 2 на член 3 от Регламент на ЕС 833/2014 (с измененията, включващи нови санкционни ограничения). Тези клаузи забраняват доставката на стоки и услуги, по-специално техническа помощ и услуги, за използване в Русия, включително нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф.

„Налагането на нови санкции не ограничава продължаването на транспортирането на газ от South Stream Transport B.V. В тази връзка доставките на газ за различни индустрии и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план“, увериха от компанията.

South Stream Transport B.V. има всички правни основания съгласно действащия регламент за санкции ЕС 833/2014 да получи изключение (член 3, параграф 3а), тъй като газът, който се транспортира през Турски поток, след това се доставя на европейските страни чрез национални газопреносни системи и по този начин участва в осигуряването на енергийната сигурност на Европа, уверени са от компанията.

За да продължи да осигурява безопасни и надеждни доставки на газ в дългосрочен план, South Stream Transport B.V. е подал заявление за подновяване на лиценз за износ и очаква отговор от съответните органи в Холандия.

Турски поток е експортен газопровод, който минава от Русия за Турция през Черно море. Проектният му капацитет е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. „Турски поток“ е предназначен за доставки на газ за Турция и за страните от Южна и Югоизточна Европа при транзит през турска територия. Основната линия се състои от две линии, всяка от които е в състояние да изпомпва до 41,7 милиона кубически метра газ на ден.

Телеграм каналът "Политика Страна" предположи, че поради отнемането на лиценза газ по "Турски поток" ще спре да се доставя за страни, които са се присъединили към санкциите срещу Русия - тоест за всички, с изключение на Турция.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!