Начало Новини Предавания На живо

Журналисти: Горанов да се извини на Стоичкова или да подаде оставка

Властта и бизнесът наказват неудобните въпроси

08:41 ч. 18.11.2019 г.Общество 173

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България излезе с публикация, в която настоява министърът на финансите Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката.
Поводът е случилото се в петък – Горанов се ядоса на въпрос свързан с предложените нови правила за болничните и заяви, че не журналистите, а той определя по кои въпроси ще се говори, след което заплаши Стоичкова, че „ще спрат парите” на медията, в която тя работи.
За тези две реплики финансовият министър дължи поне извинение. Коментарът на АЕЖ е, че арогантното му отношение е показателно за медийния комфорт, на който очевидно разчитат управляващите, щом всеки въпрос, който не влиза в плановете им, ги изважда от равновесие.
Заплахата на Горанов към журналистката от БСТВ за спиране на парите е директен опит за цензура, което е абсолютно недопустимо. Подобно бе и поведението на премиера Бойко Борисов, който по време на връчването на икономическите награди обяви, че наблюдава карикатурист, който го рисува, безспорно визирайки Христо Комарницки.
След втория тур на местните избори Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, ядосан на въпрос на Петя Владимирова - журналист от „Дневник“. След първия тур пък Борисов реши да бойкотира Би Ти Ви. Изненадващото е, че не последва публична реакция от страна на телевизията.
Още един неотдавнашен случай потвърждава бруталния натиск, на който са подложени медиите в цялата страна – този с варненската журналистка Елена Кирова. Тя бе принудена да напусне телевизия „Черно море“, след като беше подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия Bulgaria on Air. Собственик на тази телевизия е групата около Химимпорт и ЦКБ, свързана с Холдинг Варна, който от своя страна притежава телевизия „Черно море”.
Интервюто на Кирова не е излъчено, а версиите на отговорните лица във варненската и софийската телевизии, както и на ръководни лица в ГЕРБ – Варна драстично се разминават.
Според самата Кирова „грехът” й е, че е попитала Портних за публикации в израелски медии, според които служебното му посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият й неудобен въпрос е бил за реконструкцията на прословутия булевард „Васил Левски” в морската столица.
Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за условията, в които работят българските журналисти. Една „грешна” стъпка, засягаща интересите на собствениците им, зависими от властта е напълно достатъчна, за да загубят работата си.
От АЕЖ настояват телевизия Bulgaria on Air да публикува цялото интервю на Елена Кирова с Иван Портних, за да стане ясно защо е изгубила работата си.
Обиден коментар във фейсбук по адрес на журналистите публикува и Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ във Варна: „Журналистиката е професия почти толкова древна, като…. С няколко думи това е втората най-древна професия“. Съветничката е най-вероятният бъдещ председател на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие” във варненския Общински съвет. Ако тя не се извини публично за публикацията си, е недопустимо бъде избирана на какъвто и да е ръководен пост, особено на такъв, в чийто ресор ще попадат и медиите, категорични са от АЕЖ.
Всички тези случки от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България. Мастити бизнесмени – собственици на медии, подлагат служителите си на натиск, когато последните си позволят дори на пръв поглед невинни отклонения от политиката да не се задават критични въпроси на „наши хора”, а медийната машина да се ползва само за разправа с опоненти.
Илюстрация на тази симбиоза между политика и бизнес е именно участието на Владислав Горанов на споменатата вече церемония за присъждането на наградите „Мистър и мисис Икономика”, чийто домакин бе председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. В речта си финансовият министър, за когото се знае, че живее без да плаща наем в луксозен апартамент в комплекс, свързан с Домусчиев, се спря на необходимостта от баланс между лошите и добрите новини и похвали домакина за новата му придобивка – Нова телевизия.
Ден по-късно правителството обяви мярката, за която отдавна настоява председателят на КРИБ – неизплащането на първия ден от болничните. Именно с това бе свързан въпросът, който ядоса Горанов в кулоарите на парламента.

От АЕЖ настояват за:
Извинение или оставка на министър Горанов;
Излъчване на интервюто с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air;
Извинение или оставка на варненската общинска съветничка Марица Гърдева заради обидния й коментар във фейсбук към журналистите;
Ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.