София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кампанията „Успели българи дават личен пример”

Стартира четвърти сезон с откриването на учебната 2019/2020 година

Кампанията „Успели българи дават личен пример”

Стартира четвърти сезон с откриването на учебната 2019/2020 година

9 месецаОбщество 11 Боряна Райчева


На 2 септември 2019 г. „Успели българи дават личен пример”  откриха  четвърти сезон на кампанията за учебната 2019/2020 г. в 153 Спортно училище "Неофит Рилски". 
 
Кампанията "Успели българи дават личен пример" е създадена, за да покаже на учениците, че има смисъл да останат в България и да се развиват в сферата, която са избрали. Успели личности в сфери като журналистиката, музиката, актьорското майсторство разказват своя житейски и професионален път на учениците и ги мотивират да следват мечтите си тук, в България. Едно от лицата на кампанията е водещата на предаването „Рефреш за здраве” Силвия Чалъкова, което е и медиен партньор на кампанията. 
 
По традиция откриването на учебната година започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи, ученици, учители, треньори и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. 
 
Организаторът на кампанията „Успели българи дават личен пример” Диана Миланова и хитовата певица Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи, безчет медали, купи и отличия на учениците. Цвети Радойчева,която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", посветена на жените пострадали от домашно насилие и съвсем скоро ще се сдобие с официален видеоклип, поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха инж. Димитър Димов - кмет на район Надежда и г-жа Анита Игнатова началник образование към район Надежда. 
 
153 Спорно училище „Неофит Рилски“ изгради успешен модел, който съчетава управленски опит, спортен дух, дисциплина и нови проекти. Над 350 ученика в 8 вида спорт възродиха името и спортната слава на училището през последните години. Директорът на училището Кирилка Диковска поздрави учениците и им пожела успех през новата учебна година. След удрянето на първия за учебната година звънец всички ученици, водени от петокласниците, се насочиха към класните стаи. 
 
В многогодишната история 153-то училище се е превърнало в трамплин за цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят. Гордост на училището са известните на всички Антоанета Стефанова – световен шампион по шахмат, Стефан Георгиев – световен шампион по вдигане на тежести, Яким Ранков – европейски и световен шампион по самбо, Станимир Василев – медалист от „световна купа” – самбо, Йордан Владимиров – медалист от балкански първенства по джудо, Диана Найденова – национален състезател по баскетбол, Георги Борисов – младежки национален отбор по футбол ФК „Локомоитив”, ФК „Левски”,Росен Димитров – световен шампион бойно самбо, Емилия Кушвалиева – известен модел, Сесил Каратанчева – тенис на корт, Мариана Аврионова – НСА, УНСС - преподавател към международната асоциация ИАТА, представител на БГ Скандинавия и много други. 
 
153-то училище е първоприемник на 147 ЕСПУ-спортен профил към ДФС „Локомотив” - София. То е открито през 1985 г. с прием на ученици след завършен пети клас и просъществува до 1990 год. Под вещото ръководство на г-жа Иванка Балдачка училището успешно развива следните спортове: футбол, волейбол, баскетбол, водна топка, борба, джудо, вдигане на тежести, лека атлетика и колоездене. С много грижи и надежда за бъдещето през учебната 1990-1991 е открита 153-та гимназия. Тя приема името на Неофит Рилски, осветил с делото си трудния път на българското училище от зората на неговото съществуване. 153 гимназия “Неофит Рилски” е една от първите общински гимназии в София с обучение до 12 клас.
 
 Директор на училището, ръководещ настоящата дейност, е г-жа Кирилка Диковска. Добре подбраният екип от професионалисти – учители и преподаватели по спортна подготовка, работи ентусиазирано и с надежда за възвръщане към предишната спортна слава на училището, свързана с едно от най-старите и обичани спортни дружества – „Локомотив” София.В настоящия момент се развиват 8 вида спорт: баскетбол, бокс, волейбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика.