София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Канада дава убежище на саудитска бежанка

Момичето иска да живее в страна, в която може да учи и работи

Канада дава убежище на саудитска бежанка

Момичето иска да живее в страна, в която може да учи и работи

1 годинаОбщество 15 Боряна Райчева


18-годишно момиче от Саудитска Арабия, което се барикадира в хотелска стая на летището в Банкок в опит да избяга от семейството си, е получило убежище в Канада.

Рахаф Мохамед ал Кунин беше задържана от властите в Тайланд, докато се опитва да стигне със самолет до Австралия. Твърдеше, че ако се върне у дома, близките й ще я убият, защото се е отрекла от исляма. За подобни действия в родината й се издават дори смъртни наказания. Заплашват я и обвинения в тероризъм, тъй като е накърнила репутацията на кралството. Може да бъде арестувана и за неподчинение на баща си.

Канада ще даде убежище на 18-годишното момиче. В това увери премиерът Джъстин Трюдо, съобщиха световните информационни агенции.

Според изявлението му, Отава ще я приеме като бежанка, съгласно молбата на Комисариата за бежанци към ООН.
Преди дни момичето се снима с телефона си в хотелска стая до барикадираната врата и разпространи видеото в социалните мрежи. Запечатала бе и моментът, в който тайландските власти се опитват да я изкарат от стаята и да я върнат с полет до Кувейт.

Тя отказва и заявява, че иска да живее в държава, където може да се образова и да работи, каквото пожелае. Опитва се да стигне до Австралия с трансфер през Банкок.

Арестувана е, след като баща й уведомява саудитските власти, а те - службите в Тайланд. При ареста е иззет паспортът на Рахаф. Организацията "Амнести интернешънъл" обяви това за нарушаване на човешките права, а от "Хюман Райтс Уоч" призоваха властите в Тайланд да осигурят достъп на служител на ООН да саудитката. Именно той успява да убеди Рахаф да излезе от хотелската стая.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще предостави убежище на младата жена, след като върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди се свързал с него.

Рахаф пристигна на международното летище „Торонто Пиърсън“ с полет на Корейските авиолинии от Сеул. Тя публикува в профила си в Twitter няколко снимки, под които написа: „Успях“.

Канада и е преди е влизала в остри сблъсъци със Саудитска Арабия по отношение на гражданските права. Преди време Отава призова за освобождаването на задържани активисти за правата на жените, което предизвика гнева на Рияд. Властите там изгониха канадския посланик и прекъснаха търговските си отношения със страната.