София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Хасан Адемов: Очаквам НС да остави законопроекта за минималната работна заплата за след Нова година

"Което още повече ще внесе напрежение"

1 годинаПолитика 7

"Изостря се социалният диалог. Очаквам "Соломоново решение" от НС - да не гледа законопроекта за минималната работна заплата, а да го остави за след Нова година. Което още повече ще внесе напрежение. Ситуацията ще бъде динамична и най-естественият изход от нея ще е да се приеме предложението на Министерския съвет за 770 лева минимална работна заплата".

Това каза за БНР социалният експерт Хасан Адемов, бивш народен представител от ДПС и бивш министър на труда и социалната политика.

Според Адемов, ако приетото в парламентарната социална комисия предложение за промени в Кодекса на труда се приеме и от Народното събрание, това ще означава, че "Министерският съвет ще бъде изправен пред абсурдната ситуация да определи единна минимална работна заплата в страната, при положение, че текстовете, които дават механизма как да става това - в приетото предложение - дават около 600 хиляди различни минимални работни заплати, защото всяко едно лице, работило на трудов договор, има различни години стаж":

"И тук идва голямото разминаване. ... При положение, че имаме Директива, имаме и срок от 2 години - в рамките на които тектовете от директивата трябва да стане част от националното законодателство. Прибързано е приемането на механизъм, който законово да установява определянето на минималната работна заплата. Има и доста голяма доза популизъм и предизборни очаквания в това", заяви Хасан Адемов.