София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Хонконг и Макао спират ваксината на Пфайзър заради дефекти в опаковката

Китайските власти ще проучат сигнали за дефекти в партида на медикамента
2 мЗдраве 377 Ивана Иванова

Хонконг и Макао прекратиха употребата на коронавирусната ваксина на Pfizer / BioNTech, след като бяха информирани заради проблем с опаковката, засягащ една партида флакони, пише Guardian.

Въпреки че служителите подчертаха, че не вярват, че съществува риск за безопасността, спирането е последният удар в усилията за въвеждане на масова ваксинация срещу вируса, който е убил повече от 2,7 милиона души по света.

„С цел предпазливост настоящата имунизация трябва да бъде спряна по време на проучването“, се казва в изявление на правителството на Хонконг.

Това се случва ден след като здравните власти забраниха на местна болница да слага ваксини, след като един от нейните лекари публично заяви, че ще избере ваксината на Pfizer пред Sinovac.

И двата китайски града заявиха, че решението им е взето, след като са били сезирани за проблема с опаковките от китайската фармацевтична компания Fosun, която разпространява ваксината Pfizer/BioNTech в Китай.

Установено е, че флаконите с партиден номер 210102 са с дефектна опаковка, съобщиха властите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!