София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокореец в морето

Служителят от Министерството по морско дело и рибарство е бил застрелян във вторник

Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокореец в морето

Служителят от Министерството по морско дело и рибарство е бил застрелян във вторник

23 сПолитика 635 Боян Марков


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се извини заради убийството на южнокореец в морето. Той нарече инцидента "неочаквано и позорно събитие". Това съобщиха от кабинета на президента в Сеул.

Служителят по риболовния контрол на Министерството по морско дело и рибарство на Южна Корея е бил застрелян във вторник от севернокорейски войници. От южнокорейска страна твърдят, че тялото му е било запалено, докато е бил във водата като мярка против разпространението на COVID-19.

Това е първото убийство на южнокорейски гражданин от севернокорейските сили от десетилетие насам. Актът предизвика възмущението на Сеул. 

Ким се извини "за разочарованието на президента Мун и южнокорейците", вместо да им помогне пред лицето на "злокобния коронавирус", се казва в изявление на Су Хун - съветник по националната сигурност на Южна Корея.

Военни служители в Сеул твърдят, че мъжът е бил разпитван, докато е бил във водата в продължение на няколко часа и е изразил желание да избяга на север, но е бил убит след заповед на висшия орган.