София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Кирил Ананиев: Влизането ни в чакалнята на еврото повиши доверието на инвеститорите

„В момента подготвяме Националния план за възстановяване и устойчивост", посочи той
54 сЕвроком 346

Финансовият министър: Присъединяването ни към Чакалнята на еврозоната повиши доверието на инвеститорите

2020 г. е белязана от две събития – от една страна, това е присъединяването на България към Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната, от друга – това е пандемията. Присъединяването ни към чакалнята повиши доверието на инвеститорите у нас. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на съвместен форум, организиран от Министерство на финансите и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Ананиев напомни за изтегления през 2020 г. заем на международните пазари.

„10 и 30-годишните ни облигации достигнаха доходност, сходна на тази с някои държави от еврозоната”, коментира финансовият министър.

По отношение на пандемията той напомни за предприетите антикризисни мерки у нас – въведеният мораториум за банкови заеми, мярката „60 на 40”, за която бяха отделени 1 млрд. лв. и други. Ананиев посочи, че по Плана за възстановяване и устойчивост предстои България да получи 12 млрд. лв. грантове и 9 млрд. лв. кредитен ресурс в подкрепа на икономиката и нейната успешна зелена и дигитална трансформация.

„В момента подготвяме Националния план за възстановяване и устойчивост, с който целим подобряване на бизнес средата и осигуряване на добри условия за частните инвеститори. Специално внимание се поставя върху енергийната ефективност, зелените технологии и електронната среда за управление”, заяви Ананиев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!