София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Кирил Петков: Колкото повече държавата дава пари на калпак, толкова повече тя взима от бизнеса

Министърът на икономиката обясни работата на държавата
7 сПолитика 568 Ивана Иванова

Служебното правителство към момента има две лимитации. Същестуващият бюджет не може да се увеличава откъм харчове, независимо колко пари има в хазната. Законът ни рестриктира от колко пера може да се харчи. За всяко ново харчене трябва да се вземе от някъде другаде в съществуващия бюджет. В първата стъпка всяко едно министерство оряза от бюджета си, за да даде за пенсиите. Това коментира министърът на икономиката Кирил Петков в ефира на БНТ.

"Следващата стъпка беше да се мисли за бизнеса. Медицинската опасност от коронавируса отминава и бизнесът трябва да започне да работи, но за това трябва да му се дадат средства. В момента видяхме, че търговските банки имат много високи нива на ликвидност при тях. Но те се страхуват да ги дават по сектори. Говорихме с ЕК и те казаха, че до 50% от портфолиото на всяка една банка може да се сложи държавна гаранция, което да лимитира чувството за риск на банките и те да влязат в икономиката", каза още той.

"Бизнесите вече са отворени, ресторантите работят доста силно. Освен ако не си в някаква нишова ситуация не е добре да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени мита от това "държавата дава". Те дават едни пари, които са взети от бизнеса, които са качени на ниво държава и тя после ги преразпределя на различни пера. Колкото повече държавата трябва да дава грантови пари, толкова повече тя трябва да вземе от бизнеса", обясни Петков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!